Jupiter és Callisto

Tipp: Kattintson a képre a teljes felbontású változatért. A nagy képet az egérrel lehet mozgatni.

A Jupiter a Naprendszer legnagyobb bolygója, az egyetlen égitest aminek elég nagy a tömege ahhoz, hogy a Nappal közös tömegközéppontja a csillagon kívül essen.

Jupiter

A Jupiter a legnagyobb bolygó a Naprendszerben, a Naptól távolodva az ötödik bolygó a csillag körül. A Földnél 10-szer nagyobb átmérője és "csak" 320-szor nagyobb tömege folytán a Jupiter sűrűsége csak harmada a Föld sűrűségének. A Jupiter főleg hidrogénből és héliumból áll, ami jó ok arra, hogy a gázóriások csoportjába tartozzon.

A képen a bolygó légkörét láthatjuk. A jól ismert sávokat öveknek (sötétebbek) és zónáknak (világosabbak) nevezik. Az övek és zónák határán erős szelek fújnak. A zónákban feláramlás zajlik, a mélyebb rétegekből anyagot szállítva a felső légkörbe. A zónák világos színét a bennük található fagyott ammóniakristályok a környező gázokénál erősebb fényvisszaverő képessége okozza. Az övek barnás árnyalatának okát jelenleg még nem ismerjük. A zónákkal ellentétben az övekben lefelé áramlik a levegő. A zónák és övek határán fújó erős szelek változatos légköri képződményeket hoznak létre, ciklonokat, anticiklonokat, viharokat és akár villámtevékenységet is. A Jupiter légkörének legismertebb vihara a Nagy Vörös Folt (ami sajnos a képen nem látható), ami feltehetően évszázadok óta tombol, kiérdemelve ezzel a Naprendszer leghosszabb ideig fennálló (és egyben legnagyobb) légörvénye címet.

A felső légkör alatt a folyékony és gáznemű molekuláris hidrogén átlátszó rétege található. Ebben a rétegben nincs éles határ a hidrogén folyékony és gáznemű fázisai között, a halmazállapot fokozatosan változik légneműből folyékonnyá ahogy a nyomás növekszik a mag felé közeledve. Az átlátszó réteg alatt a folyékony halmazállapotú fémes hidrogén rétege található. A hatalmas nyomás következtében a hidrogénatomok nem képesek megtartani elektronjaikat, amik így szabadon áramolhatnak, hasonlóan mint a fémrácsban.

Jelenleg nincsenek egyértelmű bizonyítékok arról, hogy a Jupiter rendelkezik-e szilárd, nagy sűrűségű maggal. Gravitációs mérések eredményi utalnak egy kicsi, sűrű mag létezésének a lehetőségére, de további, nagyobb pontosságú mérések szükségesek a feltételezés igazolásához. A bolygófejlődés széles körben elfogadott modellje alapján is szükséges szilárd mag egy gázbolygó kialakulásához, legalább a bolygófejlődés korai szakaszában. Más elméletek szerint, ha létezett is ilyen mag, mára valószínűleg jelentősen erodálódott, akár teljesen el is fogyhatott a mag körüli hidrogén konvekciós áramlásainak hatására.

A Jupiter tengely körüli forgása nagyon gyors, a leggyorsabb a Naprendszerben. Mindössze 10 óra szükséges egy teljes körbeforduláshoz. A gyors forgás következményeképpen a bolygó alakja nem gömb, hanem kicsit lapult. Átmérője az egyenlítő mentén mérve 9200km-rel hosszabb mint a pólusok között. Ez a különbség a képen is érzékelhető.

Jelenlegi ismereteink szerint 67 hold kering a bolygó körül, melyek közül a négy legnagyobbat Galileo Galilei fedezte fel 1610-ben, nevük: Io, Europa, Ganymedes és Callisto. Közülük az Io kering a legközelebb a bolygóhoz, míg a Callisto a legtávolabbi. Az Io, Europa és Ganymedes 4:2:1 rezonanciában kering egymással, azaz amíg a Ganymedes egyszer megkerüli a bolygót, addig az Europa pontosan két-, az Io pedig pontosan négy kört tesz meg.

Callisto

A képen a bolygótól balra található pici pont a Callsito, a Jupiter második legnagyobb holdja, nagyjából fele-fele arányban jég és kőzet alkotja. Bár a képen nem sok részlet figyelhető meg a hold felszínén, űrszondák által készített felvételekből tudjuk, hogy rengeteg becsapódási kráter szabdalja felszínét. A hold fagyott köpenyét jég és kő merev keveréke alkotja, ami alatt feltehetőleg folyékony, sós óceán található. Erre a hold mágneses tulajdonságaiból lehet következtetni. Az óceán és hold apró kőzetmagja között szintén jég és kőzet keveréke található.

Hozzászólások

Végre egy kerek dolog. Gratulálok!
gabor.toth képe

Köszi Levin. Igen, már én is kezdtem érezni a közeli kerek dolgokról készült fotók hiányát az oldalamon. :-)

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés segít eldönteni hogy ön valódi felhasználó-e, és így kiszűrni a kéretlen reklámokat.