A Nagy Orion-köd - Messier 42-43

Tipp: Kattintson a képre a teljes felbontású változatért. A nagy képet az egérrel lehet mozgatni.

A Nagy Orion-köd fotografikus megörökítésével először Henry Draper próbálkozott 1880-ban. Azóta is az egyik leggyakrabban fotózott köd az égen. Ennek legfőbb oka, hogy az északi égbolt legkiterjedtebb és legfényesebb köde.

Felfedezés és történelmi megfigyelések

Bár a köd megfigyeléséről először a luzerni Johann Baptist Cysat publikált 1619-ben (a megfigyelés 1611-ben történt), egy évvel azonban Cysat megfigyelését megelőzően a francia csillagász, Nicolas-Claude Fabri de Peiresc már említést tesz feljegyzéseiben a ködről. Az is elképzelhető hogy a maják eredetmítoszában is az Orion-ködre történik utalás a vadász kardjának közepénél található füstpamacsként.

Charles Messier 1769-ben említi az objektumot, amit 42. objektumként vezet be a katalógusába. 1880-ban Henry Draper zselatinos szárazlemezes eljárással elkészíti az első felvételt az objektumról 28 cm-es lencsés távcsöve segítségével. Három évvel később Andrew Ainslie Common, szintén szárazlemezes eljárást használva, több egy órás felvételt készít a ködről 91cm-es tükrös távcsővel, olyan halvány csillagokat és köd-részleteket megörökítve, amik vizuális megfigyeléssel nem észlelhetők.

A köd és a benne zajló csillagkeletkezés

A Nagy Orion-köd (Messier 42 és 43, NGC 1976 and 1982) körülbelül 1300 fényév távolságra található a Földtől, a legközelebbi csillagkeletkezési régiók egyike. A képen látható ködök mindegyike, és az őket körülvevő ködök nagyrésze, beleértve a Lófej-ködöt, a Barnard hurkot, a Messier 78-at és a Láng-ködöt is, egy sokkal nagyobb, öszetettebb, kiterjedt struktúra, a főként molekuláris hidrogénből álló Orion Molekuláris Felhő részei.

A Földhöz való viszonylagos közelsége miatt az Orion-köd a legjobban tanulányozott csillagkeletkezési régió az égen. A csillagok és bolygórendszerek kialakulásának minden fázisa tanulmányozható benne, az összehúzódó gázoktól a protoplanetáris korongokon, a barna törpéken át egészen a fényesen ragyogó fiatal forró csillagokig.

Az Orion-köd közepénél néhány fiatal csillag található, amik a Trapézium aszterizmust alkotják. Ezen csillagok ibolyántúli sugárzása ionizálja a gázfelhőt ami vörösesen fénylik ennek hatására. A Trapézium legnehezebb csillaga a Theta1 Orionis C, amiről kiderült, hogy valójában szoros kettős rendszer. Néhány millió év múlva vörös óriássá válik, és szupernóvává alakulhat.

Infravörös tartományban vizsgálva a ködöt számtalan születőfélben lévő és éppen megszületett csillag válik láthatóvá a köd belsejében, ami miatt csillagbölcsődeként is emlegetik.

A Trapézium és a köd többi fiatal csillaga erős csillagszelet kelt. Amikor a csillagszelek találkoznak a környező gázfelhővel lökéshullámokat indítanak el bennük, nyomást gyakorolva a gázokra formálják azokat. A Trapézium csillagainak szele egy óriási buborékot hozott létre a felhőben. Az Orion ködben működő csillagszelek, jetek és gázmozgások komplex rendszere hozta létre a köd csodálatos megjelenését adó szárnyakat, csóvákat, buborékokat, hullámokat, szálakat.

Szökevény csillagok

A szökevény csillagokra jellemző, hogy környezetükhöz képest nagy sebességgel mozognak. Néha kettős csillagok lövik ki egymást ha a pályájuk instabillá válik, vagy egy szoros halmazban bekövetkezett szupernóvarobbanás lök ki csillagokat a halmazból nagy sebességgel. Az AE Aurigae, a μ Columbae, és az 53 Arietis mind szökevény csillagok az égbolt egymástól távoli részein, mégis az eredetük közös. Mozgásukat visszakövetve kiderül, hogy mindannyian az Orion OB1 asszociációból szöktek meg millió évekkel ezelőtt.

Hozzászólások

Nagyon bejön!

Szia! Szuper dolgokat, írsz, nem csak itt, hanem a többinél is! Általában elolvasgatom őket, ha van időm. Egy megjegyzés: az AE aurigae, a μ Columbae, és az 53 Arietis bár az Orion-ból származnak, de nem a Trapéziumból, hanem az Orion-asszociációból. A Trapézium csak néhány százezer éves. Üdv: Laci
gabor.toth képe

Szia Laci! Köszönöm a kiigazítást. Javítottam a szövegben. Üdv., Gábor

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés segít eldönteni hogy ön valódi felhasználó-e, és így kiszűrni a kéretlen reklámokat.