A Szellem-köd - vdB 141

Tipp: Kattintson a képre a teljes felbontású változatért. A nagy képet az egérrel lehet mozgatni.

A Szellem-köd a kezüket a fejük főlé emelő szellemekre emlékeztető képződményeiről kapta nevét.

A molekuláris felhő

A Szellem-köd Sydney van den Bergh katalógusában (Catalog of Reflection Nebulae, 1966) vdB 141 azonosítóval szerepel, míg a Sharpless katalógusban az Sh2-136 azonosítót kapta. A köd a Cepheus csillagképben található, pontosabban a Cepheus Flare nevű molekuláris felhő komplexum legszélén, nagyjából 1200 fényév távolságra a Naptól. A ködöt néhány közeli, fényes csillag világítja meg, nélkülük a köd teljesen sötét lenne, és csak a háttércsillagok fényének elnyelése révén lenne észlelhető. A köd középső része a szellemszerű alakzatokkal nagyjából két fényév kiterjedésű, a jobb szélén található sötét terület magja saját gravitációja hatására összeomlik, Bok globulát képezve. A globula azonosítója CB 230 (Clemens & Barvainis catalog of Bok globules, 1988).

Bok globulák és a CB 230

A Bok globulák összeroppanó, sűrű kozmikus porból és gázból álló felhők, nevüket a holland-amerikai csillagászról, Bart Bok-ról kapták, aki először figyelte meg ezeket az objektumokat. A Bok globulák az univerzum leghidegebb objektumai közé tartoznak. Az összeomlás hatására bennük csillagok keletkezhetnek, mint a CB 230 esetében is.

A köd jobb szélén kúpos kiáramlások figyelhetők meg, melyek a köd mélyéről erednek, ahol kialakulásuk korai szakaszában tartó két csillag található. Látszó távolságuk körülbelül 10", ugyanabból a kezdeti magból alakultak ki. Tömegük különböző, de ugyanabban a fejlődési szakaszban járnak. Ez a két formálódó csillag kelti a kiáramlásokat, elfújva a körülöttük lévő port és gázokat.

Hozzászólások

Nagyon szép ég kivágás.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés segít eldönteni hogy ön valódi felhasználó-e, és így kiszűrni a kéretlen reklámokat.